Masterpiece van zilversmeden
Meesterstuk de Zilveren Kaatsbal
Deze Zilveren Kaatsbal heb ik ontworpen en gemaakt als eindopdracht van mijn opleiding Zilversmeden in Schoonhoven. In maart 2018 ben ik namelijk afgestudeerd van deze opleiding. Aan de enige vakschool in Nederland die deze ambacht nog leert. Deze Zilveren Kaatsbal heeft ervoor gezorgd dat ik met vlag en wimpel ben geslaagd. Mijn meesterstuk bestaat uit drie onderdelen. Hieronder heb ik kort omschreven waarom dat onderdeel zo gemaakt is zoals die is.
Mangrove hout
Allereerst ben ik op zoek gegaan naar een stuk hout die ik als standaard kon gebruiken voor de bal. Ik wilde een losse standaard die wel samen met de bal een geheel zou vormen. Dit mangrove hout is zeer hard en zwaar. Die eigenschappen passen goed bij mijn ontwerp. Dit stuk mangrove hout had de juiste afmetingen om de vorm eruit te halen die ik wilde. Na het grove bewerken kwam het fijne schuurwerk. Vervolgens het boren en frezen in de doorsnee van het hout, voor het schroefdraad die door het gehele midden loopt. Voor de afwerking heb ik gekozen voor de biologische olie Aura, om alleen met natuurlijke producten te werken.
Zilveren gedeelte van de standaard
De drie zilveren vormen staan voor de drie teamspelers in een kaatswedstrijd. Die als team om de titel strijden. Elke speler heeft zijn taak in de wedstrijd. Vandaar zijn ze samen de draagkracht van de bal.
Voor de zilverensteunen heb ik eerst het zilver omgesmolten tot staven. Deze staven heb ik verwerkt naar octogoon (achthoekig) draad. Vanuit daar ben ik gaan smeden met hamers naar de vorm die ik wilde. De vorm van de drie zilveren steunen heb ik gebaseerd op de armslag van het opslaan en uitslaan. Deze bewegingen heb ik onderzocht en zo het zilver naar deze vorm omgezet.
Het zilveren onderdeel kan losgemaakt worden van het hout. Er zit een messing schroefdraad in die er helemaal uit kan. Dit is voor het vervoer, om het zilver te poetsen en eventueel voor in de toekomst om te restaureren.
De zilveren kaatsbal
Heeft een diameter van 8,7 centimeter. De gehele bol is gemaakt uit twee platen die heb ik ingetrokken en geplaneerd. Intrekken is het grove werk om de juiste vorm te krijgen, planeren is de fijne afwerking. In de bal zit een zogenaamde bajonetsluiting die gebruik maakt van een draaibeweging. Op beide helften van de bajonetsluiting heb ik een gladzetting gezet met edelstenen. Om een mooie afwerking te krijgen en duidelijkheid voor boven en onder. Daarnaast geven de edelstenen aan wanneer de bal op slot zit en wanneer deze los is.
Op de ene helft van de bol zit de lauwerenkrans van plompenbladen. Voor de krans heb ik gebruik gemaakt van de nieuwste technieken via de computer. De krans zit vast geklonken aan de bol.
In de andere helft van de bol zit de telegraaf verwerkt. In totaal zes lades met daarin drie die de puntentelling dragen. Ik heb voor openheid gekozen omdat de wedstrijd nog gespeeld moet worden. De openheid in de bal waar speels nog wat vakjes leeg zijn. De bal met een strakke en steriele uitstraling heeft een puntentelling die chaos en vrijheid uitstraalt. De bordjes dansen op de wind en tijdens het ophangen. Kinderen aan de zijlijn die speels er even bij langs gaan.
- Dyonda Spiegelaar